2024/2025 - Kształcenie podyplomowe

Oferta studiów

Enologia

Rok rozpoczęcia edycji
2024/2025
Jednostka prowadząca studia
Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Nazwa studiów podyplomowych
Enologia
Opłata za studia podyplomowe
8 000 zł
Adres
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
Telefon
12 620 58 30
Godziny przyjęć w sekretariacie
poniedziałek-piątek od 9.00 do 14.00 oraz podczas zjazdów
Liczba semestrów
2
Język wykładowy
polski
Wymagania wstępne
Do podjęcia studiów upoważnione są wszystkie osoby posiadające dyplom ukończenia studiów wyższych na dowolnym kierunku, na poziomie co najmniej licencjata.
Rekrutacja
dokonanie zgłoszenia/dostarczenie dokumentów
Limit przyjęć
min. 20 osób maks. 25 osób
Termin rekrutacji
od 13.01.2025 do 16.01.2025
Początek studiów
luty 2025 r.
Opis studiów

Program studiów podyplomowych z zakresu Enologii uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.

Studia stwarzają uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze, europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty.

Terminy zajęć
soboty od 9.00 do 18.00 i niedziele od 9.00 do 16.00
Punkty ECTS
30
Kierownik studiów
dr Maciej Gawlik
Profil absolwenta/dokumenty wydawane po ukończeniu

Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Enologia posiadają szeroką wiedzę problematyki winiarskiej, praktyczne umiejętności w zakresie uprawy winorośli, winifikacji oraz aspektów zdrowotnych i kulturowych.
Program studiów uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji, a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.