Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Oferta studiów

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Enologia

Rok rozpoczęcia edycji
2024/2025
Jednostka prowadząca studia
Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Nazwa studiów podyplomowych
Enologia
Opłata za studia podyplomowe
8 000 zł
Adres
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
Telefon
12 620 58 30
Godziny przyjęć w sekretariacie
poniedziałek-piątek od 9.00 do 14.00 oraz podczas zjazdów
Liczba semestrów
2
Język wykładowy
polski
Wymagania wstępne
Do podjęcia studiów upoważnione są wszystkie osoby posiadające dyplom ukończenia studiów wyższych na dowolnym kierunku, na poziomie co najmniej licencjata.
Rekrutacja
Karta studiów podyplomowych "Enologia" zostanie opublikowana w systemie IRK w późniejszym terminie.
dokonanie zgłoszenia/dostarczenie dokumentów
Limit przyjęć
min. 20 osób maks. 25 osób
Termin rekrutacji
od 13.01.2025 do 16.01.2025
Początek studiów
luty 2025 r.
Opis studiów

Program studiów podyplomowych z zakresu Enologii uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.

Studia stwarzają uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze, europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty.

Terminy zajęć
soboty od 9.00 do 18.00 i niedziele od 9.00 do 16.00
Punkty ECTS
30
Kierownik studiów
dr Maciej Gawlik
Kwalifikacje uzyskane przez uczestnika

Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Enologia posiadają szeroką wiedzę problematyki winiarskiej, praktyczne umiejętności w zakresie uprawy winorośli, winifikacji oraz aspektów zdrowotnych i kulturowych.
Program studiów uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji, a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.