Uczestnikami studiów podyplomowych mogą być:
- Dietetycy, którzy ukończyli studia co najmniej pierwszego stopnia z zakresu: dietetyki, żywienia człowieka, technologii żywności.
- Lekarze.
- Osoby z wyższym wykształceniem medycznym co najmniej drugiego stopnia w zakresie: pielęgniarstwa oraz jednolitym wykształceniem magisterskim w zakresie farmacji i psychologii, współpracujące z lekarzem lub samodzielnie realizujące zadania w zakresie żywienia.
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
dokonanie zgłoszenia/dostarczenie dokumentów
1. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych.
O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń, z zastrzeżeniem postanowień pkt 2.
2. Preferencyjne zasady rekrutacji, polegające na przyjęciu poza kolejnością zgłoszeń nie więcej niż 3 osób, przewidziane zostały dla osób zgłoszonych przez szpitale uczestniczące w porozumieniu z dnia 20 czerwca 2017 roku w sprawie podjęcia współpracy w zakresie utworzenia „Uniwersyteckiej Sieci Szpitali Szkolących”.
Studia podyplomowe Żywienie w zdrowiu i chorobie oferują zawansowaną wiedzę opartą na faktach naukowych, związaną z żywieniem człowieka i dietetyką.
W trakcie trwania studiów poruszonych zostanie wiele tematów związanych z żywieniem człowieka na różnym etapie rozwoju, postępowania dietetycznego w chorobach metabolicznych, reumatologicznych i nowotworowych, alergiach pokarmowych z uwzględnieniem chorób wątroby i trzustki, nerek, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, pozytywnych i negatywnych aspektów żywności funkcjonalnej, modyfikowanej genetycznie i nutraceutyków, a także profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowo-zależnych. Przedstawione zostaną także zagadnienia dotyczące bariatrii i żywienia klinicznego.
Uczestnicy studiów podyplomowych pod okiem specjalistów nauczą się opracować postępowanie dietetyczne w różnych jednostkach chorobowych; konstruować diety mające na celu wspomaganie leczenia farmakologicznego; przeprowadzić analizę oceny sposobu żywienia i oceny stanu odżywienia przy wykorzystaniu najnowocześniejszych metod i technik. Zdobyta wiedza i umiejętności powinny umożliwić zrozumienie interdyscyplinarnego charakteru żywienia człowieka.
Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii.
Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji.