2025/2026 - Kształcenie podyplomowe

Oferta studiów

Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna

Rok rozpoczęcia edycji
2025/2026
Jednostka prowadząca studia
Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Nazwa studiów podyplomowych
Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna
Opłata za studia podyplomowe
6 200 zł
Adres
ul. Radziwiłłowska 4, 31-026 Kraków
Telefon
12 341 19 04
Godziny przyjęć w sekretariacie
od poniedziałku do piątku, w godzinach 7.00 - 15.00
Liczba semestrów
2
Język wykładowy
polski
Wymagania wstępne

Uczestnikami studiów podyplomowych mogą być: 

  • Dietetycy, którzy ukończyli studia co najmniej pierwszego stopnia z zakresu: dietetyki, żywienia człowieka, technologii żywności. 
  • Lekarze. 
  • Osoby z wyższym wykształceniem medycznym co najmniej drugiego stopnia w zakresie: pielęgniarstwa oraz jednolitym wykształceniem magisterskim w zakresie farmacji i psychologii, współpracujące z lekarzem lub samodzielnie realizujące zadania w zakresie żywienia.

O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Rekrutacja

dokonanie zgłoszenia/dostarczenie dokumentów

1. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych.
O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń, z zastrzeżeniem postanowień pkt 2.
2. Preferencyjne zasady rekrutacji, polegające na przyjęciu poza kolejnością zgłoszeń nie więcej niż 3 osób, przewidziane zostały dla osób zgłoszonych przez szpitale uczestniczące w porozumieniu z dnia 20 czerwca 2017 roku w sprawie podjęcia współpracy w zakresie utworzenia „Uniwersyteckiej Sieci Szpitali Szkolących”. 

Limit przyjęć
min. 30 osób maks. 45 osób
Termin rekrutacji
od 24.04.2025 do 16.10.2025
Początek studiów
1 października 2025 roku
Opis studiów

Studia podyplomowe Żywienie w zdrowiu i chorobie oferują zawansowaną wiedzę opartą na faktach naukowych, związaną z żywieniem człowieka i dietetyką. 

W trakcie trwania studiów poruszonych zostanie wiele tematów związanych z żywieniem człowieka na różnym etapie rozwoju, postępowania dietetycznego w chorobach metabolicznych, reumatologicznych i nowotworowych, alergiach pokarmowych z uwzględnieniem chorób wątroby i trzustki, nerek, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, pozytywnych i negatywnych aspektów żywności funkcjonalnej, modyfikowanej genetycznie i nutraceutyków, a także profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowo-zależnych. Przedstawione zostaną także zagadnienia dotyczące bariatrii i żywienia klinicznego. 

Uczestnicy studiów podyplomowych pod okiem specjalistów nauczą się opracować postępowanie dietetyczne w różnych jednostkach chorobowych; konstruować diety mające na celu wspomaganie leczenia farmakologicznego; przeprowadzić analizę oceny sposobu żywienia i oceny stanu odżywienia przy wykorzystaniu najnowocześniejszych metod i technik. Zdobyta wiedza i umiejętności powinny umożliwić zrozumienie interdyscyplinarnego charakteru żywienia człowieka. 

Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. 

Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji. 

Terminy zajęć
soboty i niedziele w godzinach 8.00 - 19.00
Punkty ECTS
32
Kierownik studiów
prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło