Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Oferta studiów

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Skuteczność i bezpieczeństwo składników suplementów diety i żywności wzbogaconej

Rok rozpoczęcia edycji
2024/2025
Jednostka prowadząca studia
Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Nazwa studiów podyplomowych
Skuteczność i bezpieczeństwo składników suplementów diety i żywności wzbogaconej
Opłata za studia podyplomowe
6 000 zł
Adres
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
Telefon
12 62 05 758
Godziny przyjęć w sekretariacie
poniedziałek-piątek od 8.00 do 14.00
Liczba semestrów
2
Język wykładowy
polski
Wymagania wstępne

Dyplom co najmniej licencjata.

Studia przeznaczone dla absolwentów: farmacji i medycyny (studia magisterskie), dietetyki (studia I lub II stopnia), pielęgniarstwa i położnictwa (studia II stopnia), fizjoterapii (studia magisterskie), zdrowia publicznego (studia II stopnia), wychowania fizycznego (studia magisterskie), biologii (II stopnia), chemii (II stopnia), trener zdrowia i sprawności fizycznej (I stopnia), wychowania fizycznego (II stopnia), kosmetologii (II stopnia), technologii żywności i pokrewne (II stopnia).

Limit przyjęć
min. 25 osób maks. 30 osób
Termin rekrutacji
od 22.04.2024 do 29.08.2024
Początek studiów
październik 2024 r.
Opis studiów

Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.

W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami.

Terminy zajęć
soboty - niedziele (część zajęć realizowana będzie w formie zdalnej)
Punkty ECTS
30
Kierownik studiów
dr hab. Paweł Paśko
Kwalifikacje uzyskane przez uczestnika

Absolwent uzyska świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.

Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in:

  • upowszechniać wzorce właściwego odżywiania oraz suplementacji;
  • podejmować działania profilaktyczne niwelujące deficyt składników odżywczych;
  • przekazywać informacje dotyczące suplementacji diety i jej skuteczności w oparciu o EBM;
  • przekazywać precyzyjne informacje pacjentowi i jego opiekunom na temat właściwego stosowania suplementów diety iryzyka ich interakcji;
  • personalizować proces wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej;
  • krytycznie zweryfikować informacje zawarte na opakowaniach suplementów diety i żywności wzbogaconej;
  • zweryfikować bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej;
  • efektywnie wdrożyć strategię postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń;
  • rozwiązać problem potencjalnych interakcji suplement diety - lek;
  • zaplanować odpowiednią suplementację diety względem wieku pacjenta i ograniczeń żywieniowych;
  • ocenić efektywność działania suplementów diety w oparciu o EBM;
  • udzielać pacjentowi informacji w zakresie stosowania, przeciwwskazań, interakcji, działań ubocznych suplementów diety;
  • korzystać z norm żywieniowych - RDA, EAR, AI;