Dyplom co najmniej licencjata.
Studia przeznaczone dla absolwentów: farmacji i medycyny (studia magisterskie), dietetyki (studia I lub II stopnia), pielęgniarstwa i położnictwa (studia II stopnia), fizjoterapii (studia magisterskie), zdrowia publicznego (studia II stopnia), wychowania fizycznego (studia magisterskie), biologii (II stopnia), chemii (II stopnia), trener zdrowia i sprawności fizycznej (I stopnia), wychowania fizycznego (II stopnia), kosmetologii (II stopnia), technologii żywności i pokrewne (II stopnia).
Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.
W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami.
Absolwent uzyska świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in:
- upowszechniać wzorce właściwego odżywiania oraz suplementacji;
- podejmować działania profilaktyczne niwelujące deficyt składników odżywczych;
- przekazywać informacje dotyczące suplementacji diety i jej skuteczności w oparciu o EBM;
- przekazywać precyzyjne informacje pacjentowi i jego opiekunom na temat właściwego stosowania suplementów diety iryzyka ich interakcji;
- personalizować proces wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej;
- krytycznie zweryfikować informacje zawarte na opakowaniach suplementów diety i żywności wzbogaconej;
- zweryfikować bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej;
- efektywnie wdrożyć strategię postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń;
- rozwiązać problem potencjalnych interakcji suplement diety - lek;
- zaplanować odpowiednią suplementację diety względem wieku pacjenta i ograniczeń żywieniowych;
- ocenić efektywność działania suplementów diety w oparciu o EBM;
- udzielać pacjentowi informacji w zakresie stosowania, przeciwwskazań, interakcji, działań ubocznych suplementów diety;
- korzystać z norm żywieniowych - RDA, EAR, AI;