Studia mogą podjąć osoby posiadające dyplom ukończenia studiów uzyskany:
- na kierunku lekarskim, farmaceutycznym, z fizjoterapii (dyplom jednolitych studiów magisterskich),
- na kierunku dietetyka (dyplom studiów co najmniej pierwszego stopnia),
- na kierunku: pielęgniarstwo, położnictwo, zdrowie publiczne (dyplom studiów drugiego stopnia).
Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.
W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami.
Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in.:
- krytycznie zweryfikować informacje zawarte na opakowaniach suplementów diety i żywności wzbogaconej
- określić skuteczność i bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej
- efektywnie wdrożyć strategię postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń
- rozwiązać problem potencjalnych interakcji suplement diety – lek
- przekazywać informacje dotyczące suplementacji diety i jej skuteczności w oparciu o EBM
- zaplanować odpowiednią suplementację diety względem wieku pacjenta i jego ograniczeń żywieniowych
- przekazywać precyzyjne informacje pacjentowi i jego opiekunom na temat właściwego stosowania suplementów diety i ryzyka ich interakcji z lekami
- personalizować proces wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej
- upowszechniać wzorce właściwego odżywiania oraz suplementacji, podejmować działania profilaktyczne niwelujące deficyt składników odżywczych