Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Oferta studiów

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Skuteczność i bezpieczeństwo składników suplementów diety i żywności wzbogaconej

Rok rozpoczęcia edycji
2023/2024
Jednostka prowadząca studia
Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Nazwa studiów podyplomowych
Skuteczność i bezpieczeństwo składników suplementów diety i żywności wzbogaconej
Opłata za studia podyplomowe
7 800 zł
Adres
ul. Radziwiłłowska 4, 31-026 Kraków
Telefon
12 400 11 13
Godziny przyjęć w sekretariacie
poniedziałek-piątek od 7.30 do 15.00
Liczba semestrów
2
Język wykładowy
polski
Wymagania wstępne

Studia mogą podjąć osoby posiadające dyplom ukończenia studiów uzyskany:

  • na kierunku lekarskim, farmaceutycznym, z fizjoterapii (dyplom jednolitych studiów magisterskich),
  • na kierunku dietetyka (dyplom studiów co najmniej pierwszego stopnia),
  • na kierunku: pielęgniarstwo, położnictwo, zdrowie publiczne (dyplom studiów drugiego stopnia).
Limit przyjęć
min. 30 osób maks. 40 osób
Początek studiów
1 października 2023 r.
Opis studiów

Celem studiów jest zapoznanie z wiedzą z zakresu suplementów diety i żywności wzbogaconej, w kontekście skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.

W trakcie studiów uczestnicy zapoznają się z podstawowymi definicjami (suplement diety, żywność wzbogacona, żywność funkcjonalna, nutraceutyki itp.), regulacjami prawnymi rejestracji i wprowadzania do obrotu omawianych produktów, procedurami kontroli jakości i sposobami jej weryfikacji, wskazaniami do stosowania suplementów diety i żywności wzbogaconej w różnych schorzeniach oraz ich skuteczności; bezpieczeństwem stosowania omawianych produktów, działaniami ubocznych czy interakcji z lekami.

Terminy zajęć
soboty od 9.30 do 19.00 i niedziele od 8.30 do 16.00
Punkty ECTS
30
Kierownik studiów
dr hab. Paweł Paśko
Kwalifikacje uzyskane przez uczestnika

Absolwent studiów podyplomowych będzie potrafił m.in.:

  • krytycznie zweryfikować informacje zawarte na opakowaniach suplementów diety i żywności wzbogaconej
  • określić skuteczność i bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej
  • efektywnie wdrożyć strategię postępowania profilaktycznego w przypadku wybranych schorzeń
  • rozwiązać problem potencjalnych interakcji suplement diety – lek
  • przekazywać informacje dotyczące suplementacji diety i jej skuteczności w oparciu o EBM
  • zaplanować odpowiednią suplementację diety względem wieku pacjenta i jego ograniczeń żywieniowych
  • przekazywać precyzyjne informacje pacjentowi i jego opiekunom na temat właściwego stosowania suplementów diety i ryzyka ich interakcji z lekami
  • personalizować proces wyboru suplementów diety i żywności wzbogaconej
  • upowszechniać wzorce właściwego odżywiania oraz suplementacji, podejmować działania profilaktyczne niwelujące deficyt składników odżywczych